Chuť
Pestrec má hrubšie stonky, čiže je chrumkavý a šťavnatý.
Má neutrálnu, šalátovú, jemne nasladlú chuť.
Popis
Vela z vás pozná konzumáciu pestreca v podobe rozdrvených semienk alebo čajov.
Ale poznáte jeho VÝHONKY? Čiže jeho prvý život?
Pestrec sa používa na liečenie špecificky chorôb pečene a žlčníka.
Ak máte zlé pečeňové testy, ztukovatelú pečen alebo zníženú funkciu pečene kvôli alkoholu, odporúčame pestrec pridať do stravy.
Za týmto účinkom stojí fytochemikália silymarín. Táto látka znižuje oxidatívny stres v tele a máte protizápalové účinky.
Pestrec môže pomáhať pri znížení funkcie mozgu spojenú so starnutím ako napr. Alzheimerova choroba, môže pomáhať pri osteoporóze, zvýšiť produkciu mlieka u dojčiacich mamičiek, znížiť zápalové procesy na tele ako napríklad AKNÉ, môže regulovať krvný cukor u cukrovkároch.